vrijdag 9 november 2007

Bijna 60 schoolkinderen onder de doden bij aanslag in Baghlan

Bij de zelfmoordaanslag dinsdag in Pul-i-Khumri in de provincie Baglan in Noord-Afghanistan zouden 59 kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar en vijf leraren zijn gedood. Het Afghaanse ministerie van Onderwijs heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

“We hebben 59 schoolkinderen, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, en vijf leraren die zijn gedood bij de explosie,” zei Zuhor Afghan, woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Bijna 100 kinderen raakten gewond.

De kinderen zouden allemaal op dezelfde school hebben gezeten. De schoolkinderen verwelkomden een delegatie van het Afghaanse parlement die er een suikerfabriek bezocht. Het sterke vermoeden bestaat dat het doelwit van de dader de groep parlementsleden moet zijn geweest.

Over het totale aantal slachtoffers is nog steeds onduidelijkheid. De mededeling van het ministerie van Onderwijs volgde op een rapport van het ministerie van Volksgezondheid dat sprak van 64 doden en 81 gewonden. Onder de doden waren zeker zes parlementariƫrs.

Het aantal doden zou dus nu 59 kinderen, vijf leraren, 6 parlementsleden en 5 bodyguards zijn. Dus 75 doden. Zoals zo vaak geven verschillende bronnen verschillende gegevens over de situatie in Afghanistan.

Zesennegentig gewonden waren eveneens scholieren. De scholieren waren aanwezig om parlementsleden te verwelkomen die een bezoek aan Baghlan brachten.

Verantwoordelijkheid
De islamitisch fundamentalistische strijders van de Taliban hebben elke betrokkenheid ontkend. De Taliban laten zelfmoordaanslagen plegen maar zijn vooral in het zuiden en oosten actief.

Ook de opstandelingenleider Gulbuddin Hekmatyar heeft ontkend bij de aanslag te zijn betrokken.

Er zijn ondertussen vragen waarom de gouverneur van de provincie en de politiecommandant niet bij de ceremonie aanwezig waren. De gouverneur was op bezoek bij een van de vice-presidenten in de noordelijke stad Mazar-i Sharif.

Volgens Rabbani van de oppositiepartij Nationaal Front zijn de parlementsleden omgekomen door kogels die na de aanslag door veiligheidsdiensten werden afgevuurd.

Decreet
President Hamid Karzai heeft een decreet uitgevaardigd waarin hij provinciale en plaatselijke overheden oproep om niet meer zoveel kinderen naar een ceremonie te laten gaan.

Mohammad Hanif Atmar heeft opnieuw een ban uitgevaardigd om kinderen samen te brengen om bezoekers te verwelkomen, zie zijn woordvoerder.

“Na deze aanval heeft de minister opnieuw bevolen dat niemand studenten kan dwingen om deel te nemen aan dit soort plechtplegingen,” zei hij.

De komende dagen zullen speciale gebeden worden opgezegd in Kabul en al de andere provincies om de kinderen en hun leerkrachten te herdenken.

Verschillende functionarissen geven verschillende cijfers over het aantal slachtoffers.

Er zullen ook functionarissen van deur tot deur gaan in Baghlan om te vragen naar slachtoffers omdat familieleden zelf doden weg zouden hebben gehaald bij de plaats van de aanslag.

Geen opmerkingen: